Jeneverstokerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jeneverstokerij

Beschrijving

Industrieel gebouw, tot tijdens de Tweede Wereldoorlog jeneverstokerij, thans graanhandel. Solied bakstenen gebouw (vierde kwart 19de eeuw) met kelderverdieping, twee bouwlagen, en zolderverdieping; vijf traveeën in voorgevel, en drie traveeën in zijgevel, onder zadeldak (pannen). Vrijstaande, ronde fabrieksschouw, in 1977 gesloopt. Getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling, en hardstenen dorpels. Ruime toegang in tweede travee, met ijzeren trap en laadplatform. Sierlijke gietijzeren muurankers.

Interieur: bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op centrale I-balk; laatst genoemde rust op gietijzeren kolommen en is gevat in door gewelflaag lopend kolomhoofd; kolomhoofd door middel van schroefbouten met vierkante kop verbonden aan voet van kolom op hoger gelegen verdieping.