Kasteel Peten-Van Halen

Beschrijving

Thans Hogere Technische School. 19de-eeuws kasteeltje op L-vormige plattegrond, met erachter een boomrijk park. De hoofdvleugel telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw met verzorgde, neoclassicistische decoratie.

Oostgevel voorzien van getoogde vensters in een geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen; de deurtravee wordt gemarkeerd door een venster met driehoekige frontonbekroning en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting; fraai houtwerk voor vleugeldeur met panelen- en rozettenversiering.

Westgevel verticaal geritmeerd door middel van licht uitspringende, kolossale pilasters met Ionische kapitelen; guirlandefries onder de kroonlijst (penanten); uiterste twee traveeën bekroond met een afgeknotte, piramidale bedaking. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren; groot vijfde venster (tweede bouwlaag) voorzien van een glazen marquise. Uitspringende gedeelten op de begane grond, van latere datum. De zuidelijke zijgevel is eveneens van pilasters voorzien; in de eerste (blinde) travee, een paneel in lijstwerk, met een medaillon- en guirlandemotief; het bovenlicht is voorzien van een rechthoekig balkon met gietijzeren hek; aangebouwde wintertuin(?).

Ten noorden, haaks dienstgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met een torenachtige aanbouw van één travee aan het uiteinde, voorzien van een mansardedak (leien). Gecementeerde en beschilderde gebouwen met rechthoekige vensters; de toren heeft aan de zuid- en noordzijde een brede rondboogpoort, thans tot vensters omgevormd.