Hoeve Waterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Waterhof

Beschrijving

Gesloten hoeve uit begin 19de eeuw. Achteruit gelegen ten opzichte van de straat, met oude boomgaard voor de ingang en moestuin achter het woonhuis. Belangrijk element in het landschap.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten noorden, inrijpoort, rechthoekig onder houten latei, geflankeerd door twee lagere gebouwen (stallen).

Ertegenover, ten zuiden van het erf, woonhuis (dubbelhuistype) van anderhalve bouwlaag en zes traveeën onder een zadeldak, afgewolfd aan de oostzijde. Twee muurankers met gekrulde kop en spie. Verhoogde begane grond met rechthoekige, kalkstenen kelderopeningen. Rechthoekige kalkstenen vensters en dito deuren op neuten. Achtergevel met gelijkaardige vensters en datering door middel van muurankers: 1805.

Ten oosten, stal, voorzien van twee rechthoekige, kalkstenen deuren, een rechthoekig kalkstenen venster en een gedicht venster; de andere muuropeningen zijn recenter. Drie oculi in de noordelijke zijgevel. Ten westen, volledig aangepaste schuur.