Watertoren

Beschrijving

Eén der eerste watertorens in de provincie Limburg, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, eerste kwart 20ste eeuw, gelegen op het hoogste punt van Gelmen.

Ronde toren onder zeskantig piramidaal dak (mechanische pannen) met zeskantige top. Rode baksteenbouw met verwerking van geelgeglazuurde baksteen en arduin; bakstenen sokkel afgewerkt met schuine arduinen waterlijst; reservoir gemarkeerd door een ronde druiplijst waarboven twee brede stroken van geel geglazuurde baksteen; in de westzijde, gemetste rondboogdeur onder rondboogvenstertje met arduinen onderdorpel. Waarschijnlijk lekvloer onder reservoir (openingen).