Parochiekerk Sint-Martinus

Beschrijving

Gelegen in het dorpscentrum, op een beboomde heuvel, binnen een ommuurd kerkhof. Bedevaartsoord, tijdens de maand mei, ter ere van de Heilige Bertila.

Neoromaanse kruisbasiliek, circa 1880 gebouwd naar ontwerp van architect I.J. Gérard. Ingebouwde zuidwesttoren onder ingesnoerde zeskantige spits. Schip en zijbeuken van vier traveeën, transept van één travee, koor met rechte travee en halfronde koorsluiting, sacristieën ten noorden en ten zuiden van het koor. Baksteenbouw met verwerking van arduin; zadeldak (kunstleien) over middenbeuk en transept, lessenaarsdak over de zijbeuken.

Neoromaans interieur, bepleisterd en witgeschilderd. Basilicale opstand met twee registers: rondboogarcaden op zware pijlers met geornamenteerd kapiteel, en bovenlichten. Kruisgewelven tussen gordelbogen, geschraagd door bij de pijlers aansluitende schalken (middenbeuk), rechtstreeks door pilasters tegen de noord- en zuidwanden van de zijbeuken.

Mobilair: Verrezen Christus, gepolychromeerd hout (17de eeuw); Sint-Sebastiaan, gepolychromeerd hout (tweede helft 17de eeuw); gestoffeerde Madonna met Kind (19de eeuw?); Sint-Bertilia, gepolychromeerd hout (tweede helft 19de eeuw). Twee marmeren grafstenen van 1619 en 1765 (transept); drie grafkruisen uit 17de en 18de eeuw.

Aanvullende informatie

Het orgel werd tussen 1840 en 1887 gebouwd door de Sint-Truidense orgelmaker A. Clerinx. Rond 1910 werd het instrument voorzien van een vrijstaande speeltafel gepaard gaand met aanpassing van de tractuur. De uitvoerder van deze werken is niet bekend. Ondanks de lichte wijziging is dit orgel ten volle representatief voor de Limburgse orgelbouw van midden 19de eeuw.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (ROOSE P., 2003).