• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige semi-gesloten hoeve uit de 19de eeuw, met oudere kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?), na 1945 opgesplitst in drie woningen, gelegen aan de Steenweg. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.

Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen zadeldak (mechanische pannen). Noordoostelijke lijstgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige, voorheen beluikte benedenvensters in vlakke omlijstingen met lekdrempels op consooltjes; gelijksoortige bovenvensters doch met kordon vormende lekdrempels; langwerpige venstertjes op de zolderverdieping. Rechthoekige deuromlijsting op neuten en bordes; gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht; latere houten kroonlijst op klosjes. Vlakke achtergevel (oudere ordonnantie); vlakke rechthoekige vensteromlijstingen van kalksteen, voorheen beluikt. Beschadigd tijdens bombardement in 1945: vensteromlijstingen met cement bijgewerkt. Deur van de derde travee mogelijk verbouwd venster. Zijpuntgevels op arduinen plint met hoekbanden op drie der hoeken. Noordwestelijke zijpuntgevel met telkens een rechthoekige vensteromlijsting op de twee bouwlagen; halfrond zoldervenstertje met arduinen onderdorpel en luik onder houten latei.

Ten zuidwesten van het vroegere erf, voormalige stallen onder zadeldak (deels Vlaamse pannen, deels mechanische pannen). Rechthoekige vensters en deuren; rechthoekige zolderluiken. Tegen de zuidoostelijke zijpuntgevel van het woonhuis, wagenhuis onder zadeldak (deels Vlaamse pannen in de dakkap aan de straatzijde, deels mechanische pannen aan de erfzijde); aan de straatzijde, rondboogpoort in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met geprofileerde, uitstekende sluitsteen. Achtergevel van twee traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige venster- en deuromlijstingen; aantal gewijzigde muuropeningen en recente aanbouw.