Heilig-Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig-Kruiskapel

Beschrijving

Barokkapel van de Duitse Orde, gelegen aan de oude weg Sint-Truiden - Tongeren; geflankeerd door een oude eik

In 1625-1640 gebouwd door Th. S. de Ruyschenberg; herstellingswerken in het derde kwart van de 18de eeuw, namelijk in 1772 bedaking, in 1774 metselwerk, 1776 aanbrengen van rechthoekige kalkstenen vensters naast de rondboogdeur. Vernieuwen van het dak en opvoegen met grijze cement in 1970.

Rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen en mergelsteen.

Zuidelijke voorgevel: klokgevel ter halverhoogte afgewerkt met mergelstenen hoekstenen, belijnd met speklagen en waterlijsten die de kraagstenen en klauwstukken opvangen. Rondboogdeur in vlakke kalkstenen omlijsting met bakstenen ontlastingsboogje; twee flankerende, rechthoekige vensters in soortgelijke omlijsting; boven de deur, accoladeboogvenster in rechthoekige kalkstenen omlijsting onder ontlastingsboog, tussen twee blinde rondboogvensters met hoekstenen van mergelsteen en ontlastingsboog; rechthoekig topvenster.

Blinde gevels van schip en koor afgelijnd door oudere dakrand op modillons en mergelstenen band; hoekstenen (mergelsteen) voor afwerking van de afgeschuinde koormuren.

• BUSSELS M., De kapel van Ordingen, , in Limburg, 22, p. 57-63.