erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
23080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, thans opgesplitst in twee bedrijven eertijds met trapezoïdaal erf; omringd met boomgaarden en door een zandweg met de Gierstraat verbonden.

Kern uit de 17de eeuw, ingrijpend verbouwd tijdens de 18de eeuw maar vooral tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Oudste kern alleen nog zichtbaar in het opgesplitste woonhuis ten noorden van het erf, van de zesde tot tiende travee; twee bouwlagen op gecementeerde plint. In de noordelijke voorgevel, gedichte en verbouwde houten klooster- en kruiskozijnen. Kalkstenen rondboogpoort met negblokken in de zesde travee; kalkstenen rondboogdeur gevat in een rechthoekige omlijsting met negblokken en steektrap, in de tiende travee; gesmeed ijzeren muurankers. De zuidgevel aan de erfzijde vertoont vensters van het hoger beschreven type.

Stalling uit de tweede helft van de 18de eeuw, ten oosten van het erf; rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen voor vensters, luiken en staldeuren. Overige vleugels sterk verbouwd.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23080 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.