Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Beschrijving

Gelegen aan het dorpsplein, hoger dan het straatniveau en omringd door een ommuurd kerkhof met oude grafstenen en grafkruisen.

Eénbeukige neogotische kerk met ingebouwde westtoren, van 1854. Schip van vijf traveeën, koor met rechte travee en driezijdige koorsluiting. Bij het koor, ten noorden kapel van circa 1960, en ten zuiden sacristie.

Baksteenbouw met verwerking van arduin en mergelsteen. Ingebouwde westtoren: spitsboogdeur met gestrekte tussendorpel en spitsboogtracering in het bovenlicht, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting. Aansluitend spitsboogvenster; hoge spitsbogige galmgaten op iedere zijde; vier puntgevels en zeszijdige spits (leien). Opstand schip en koor: sobere bakstenen gevels op arduinen plint en schuine waterlijst die de onderdorpels der spitsboogvensters verbindt. Koor met roosvensters in de rechte travee en drie spitsboogvensters in de driezijdige koorafsluiting.

Neogotisch interieur met portaal en éénbeukig schip overkluisd door middel van een kruisribgewelf. Spitsbogige triomfboog; koor met kruisribgewelf en straalgewelf in de koorsluiting.

Mobilair: laatgotisch triomfkruis tussen schip en koor (eerste helft 16de eeuw); Sint-Petrus, eik, barok (tweede helft 17de eeuw); Sint-Paulus, eik, barok (tweede helft 17de eeuw). Biechtstoel, eik, Luikse Lodewijk XV-stijl, in zijkapel (tweede helft 18de eeuw). Vijftien grafkruisen van de 16de tot de 18de eeuw; twee grafstenen uit de 17de en 18de eeuw.

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 21-25.