Hoeve uit 1766

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve uit 1766

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, door middel van een gevelsteen op de westelijke zijgevel van het woonhuis gedateerd 1766, doch oudere kern in stijl- en regelwerk, behouden in de oostelijke zijgevel. Landelijke omgeving.

De bakstenen gebouwen zijn in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Ten noorden, woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok evenwijdig aan straat, golfplaten). De zuidgevel heeft gesmeed ijzeren muurankers van verschillende vorm. Verhoogde begane grond. Twee houten kozijnen, een deur in een houten omlijsting met steektrap en een kelderdeur in een houten omlijsting. De noordgevel is volledig gewijzigd en met één bouwlaag verhoogd. De westelijke zijgevel is voorzien van een aandak met topstuk; gesmeed ijzeren muurankers; drie rechthoekige, kalkstenen venstertjes van hergebruikt materiaal en een rechthoekig venstertje met houten latei en onderdorpel. Tegen de oostelijke zijgevel (in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen) een aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Ten westen, stal van zes traveeën onder zadeldak (golfplaten); rechthoekige houten muuropeningen; recent aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de noordelijke zijgevel; lage varkensstal, links, haaks op de voorgevel.

Ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); sporen van de oorspronkelijke leembouw boven de rechthoekige, houten poort. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken teen beide zijgevels.