erfgoedobject

Infirmerie

bouwkundig element
ID
23023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige infirmerie, thans in twee delen opgesplitst; gelegen aan de Schurhovensteenweg en volledig van het eigenlijke begijnhof afgesloten. L-vormig complex van drie huizen, oorspronkelijk gelegen op de noordwest- en noordoostzijde van het erf der begijnhofhoeve, aansluitend bij de noordoostelijke gevel der langsschuur; de hoeve is thans door een muur van de infirmerie afgesloten.

De twee huizen naast de langsschuur zijn breedhuizen van twee bouwlagen en respectievelijk vier en vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien en mechanische pannen), van circa 1730, opgetrokken in Maasstijl. Bakstenen gebouwen voorzien van kalkstenen kruis-, bol- en kloosterkozijnen. Rechthoekige kalkstenen deur in een vlakke omlijsting met kalkstenen tussendorpel. Het huis naast de schuur is thans omgebouwd tot drukkerij.

Het derde huis, haaks op de andere gebouwd, telt twee bouwlagen en vijf traveeën onder wolvedak (mechanische pannen), op een gevelsteen gedateerd ANNO 1754. Bakstenen gebouw met kalkstenen hoekbanden. De vensteromlijstingen werden in 1947 weggenomen om te hergebruiken in de, uit hetzelfde jaar daterende aanbouw tegen de rechter zijgevel: getoogde vensters in een rechthoekige, geblokte omlijsting met licht uitspringende sluitsteen met korte druiplijst. Deur van het hoger beschreven type.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Begijnhof

  • Is deel van
    Schurhoven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Infirmerie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.