erfgoedobject

Portierswoning bij het begijnhof Sint-Agnes

bouwkundig element
ID
23021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23021

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige portierswoning, gelegen aan de Schurhovensteenweg, naast de ingang van het begijnhof, vroeger ook in gebruik als pachterswoning der begijnhofhoeve.

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met oude kern uit de tweede helft van de 16de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgekalkt, bakstenen gebouw op een gepikte plint; gesmeed ijzeren muurankers, sommige S-vormig; afgeronde hoek op de eerste bouwlaag; geprofileerde, natuurstenen kroonlijst en een natuurstenen waterlijst met afzaat in het midden van het gebouw. De benedenverdieping is voorzien van getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal; dito deur; twee ontlastingsbogen van vroegere muuropeningen bleven bewaard, waarvan de rechtse spitsboogvormig is. Op de bovenverdieping, kleine houten kozijnen, waarvan de onderste voorzien zijn van een ontlastingsboog. In de achtergevel, aangepaste muuropeningen onder houten lateien; het benedenvenster behield het ontlastingssysteem van een vroeger kruiskozijn: dubbele ontlastingsboogjes en een grote, overspannende boog.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Begijnhof

  • Is deel van
    Schurhoven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Portierswoning bij het begijnhof Sint-Agnes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.