Kasteel Menten de Horne

Beschrijving

Neoclassicistisch kasteeltje uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen in een park met enkele fraaie bomen; een vroegere dreef verbond het gebouw met de Diestersteenweg, de huidige oprit ligt aan de andere zijde en loopt in de richting van Melveren-centrum.

Rechthoekig gebouw van zeven traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Baksteenbouw; onderbouw voorzien van een natuurstenen parement. De drie middentraveeën der zuidwestgevel vormen een kwartrond risaliet, bekroond met een attiek en een koepeldak. Getraliede, rondboogvormige keldervensters; rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met kordonvormende lekdrempels; de beluikte benedenvensters hebben een met hardsteen omlijnd paneel boven de latei; de bovenvensters zijn voorzien van een druiplijst op consoles; steektrap. De achtergevel heeft een risaliet in de eerste en tweede travee en in de zesde en zevende travee. Rechthoekige keldervensters, vensters en deur als op de voorgevel; een met balustrades afgezet bordes voor de drie middentraveeën, bereikbaar via een brede trap. Aangebouwde (?) travee onder plat dak tegen de noordwestelijke zijgevel, bekroond met een attiek.