erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22975

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis, gelegen op de hoek van de Beekstraat. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen) met dakkapel tussen houten vleugelstukken, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw op een kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond; kalkstenen hoekbanden en geprofileerde, kalkstenen kroonlijst. Geprofileerde schouderboogvensters in een rechthoekige omlijsting van kalksteen, met vlakke sluitsteen; beluikte benedenvensters gemarkeerd door een met korte druiplijst afgewerkte sluitsteen; meer gedrongen bovenvensters voorzien van naar de kroonlijst doorlopende posten en gesmeed ijzeren leuningen. Schouderboogdeur in een omlijsting zoals de benedenvensters; gestrekte tussendorpel. De linker zijgevel is voorzien van vier vensters als op de benedenverdieping der voorgevel, en een kalkstenen oculus onder de drie steigergaten van de geveltop.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.