Huis De Zoutkist

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Zoutkist

• is aangeduid als beschermd monument Huis De Zoutkist

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Zoutkist", gebouw met complexe vorm, opgetrokken op de ruïne van de voormalige Zouttoren, ook zogenaamd "Crayennest", een toren van de middeleeuwse stadsomwalling, gelegen tussen de Staepelpoort en Comisgaet; de naam is ontleend aan de zoutziederij, die achter de toren was gelegen.

Het huidig gebouw bestaat uit een rechthoekige, torenachtige constructie van twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), met links een gedeelte van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met blinde voorgevel, en een haaks gedeelte onder lessenaarsdak (mechanische pannen) tegen de achtergevel. Witgekalkte, bakstenen gebouwen met gepikte plint. Het eerst genoemde gedeelte is voorzien van een rechthoekig venster onder houten latei, en een rechthoekige, kalkstenen deur. In de achter- en linker zijgevel bleef het stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen bewaard. Het haakse gedeelte, gelegen aan de Gootstraat is vrijwel volledig recent. In de oostgevel bleven de vlechtingen van een vroegere dakhelling bewaard; kalkstenen rondboogpoortje in een rechthoekige, verankerde omlijsting met negblokken (tweede helft 17de eeuw). Langsheen deze gevel liep de voor kort verdwenen wallesteeg, een gekasseide steeg, die de Gootstraat met de vestingmuur verbond.