erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22940
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22940

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposant herenhuis in eclectische stijl. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met twee dakkapellen en een dakvenster: drielicht met Ionische zuiltjes, die een entablement met cartouche dragen, waarboven een gebogen fronton met hardstenen aedicula, bekroond met een gebogen fronton; het geheel wordt geflankeerd door twee arduinen griffioenen. Datering 1892 op een gevelsteen boven de erker.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een bossage-sokkel van arduin; verhoogde begane grond en kelderverdieping. Overdadige versiering met arduinen elementen: kordonlijsten; panelen met lamberkijnen, cartouches of smeedwerk op de borstweringen; vensterbekroningen in de vorm van gebogen of gebroken frontons, met mascarons en gesculpteerde consoles. Rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen van verschillende vorm, op de benedenverdieping voorzien van ontlastingsbogen waarin gele baksteen is verwerkt; het rechtse venster der tweede bouwlaag heeft een klein, kwartrond balkon met hardstenen balustrade; fraaie glas-in-loodramen; rechthoekige hardstenen erker, links, eveneens met glas-in-loodramen. Rechthoekige deur, afgezet met gecanneleerde pilasters; oorspronkelijk houtwerk.

Het huis heeft aan de achterzijde een klein, boomrijk park (Leopold II-straat en Koningin Astridstraat).


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Herenhuis gebouwd in opdracht van notaris Nagels, naar een ontwerp door Edmond Serrure, destijds stadsarchitect van Sint-Truiden.
  • GHYS T. 2014: De Stationsstraat, van 19de-eeuwse laan tot Ramblas, in GHYS T. (ed.), Sint-Truidens erfgoed. Vroeger, nu en in de toekomst, Sint-Truiden, 49-58.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22940 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.