erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
22914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22914

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Classicistisch herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposant breedhuis, oorspronkelijk een geheel, gelegen op de hoek van de Schepen Dejongstraat. Elf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schild aan de rechterzijde. Classicistische gevelordonnantie uit eind 18de eeuw (?).

Bakstenen lijstgevels op een kalkstenen plint; deels voorzien van een nieuw baksteenparement. Geblokte kalkstenen hoekbanden, eveneens voor het risaliet in de negende travee, tussen de vierde en vijfde travee en tussen de zesde en zevende travee. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting met gesculpteerde sluitsteen; de benedenvensters zijn naar onder toe vergroot; een aantal ervan waren oorspronkelijk beluikt (duimen). Beide deuren zijn aangepaste vensters. Getoogde poort in de risaliet travee; rechthoekige kalkstenen omlijsting op neuten, met schijnvoegen op de posten. Aansluitend rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek, steunend op uitgewerkte consoles (tweede helft 19de eeuw). Beschilderde zijgevel, met een rij vensters als in de voorgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22914 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.