• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Gevel van een voormalige burgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de en 20ste eeuw.

Historiek

Begin 20ste eeuw werd het burgerhuis langs de Ridderstraat mee opgenomen in het Sint-Trudo Instituut. Het stond tot dan toe als een renteniershuis met achtergebouw, koetshuis en hof beschreven. Het Sint-Trudo Instituut was een school die verschillende percelen en gebouwen innam langs de Schepen Dejonghstraat. In 1949 zou de school nog de voormalige Rijkswachtkazerne, links van het burgerhuis aankopen. Op dat moment had het burgerhuis nog hetzelfde L-vormige volume zoals te zien is op het primitief kadasterplan. Het burgerhuis bestond toen uit twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Vanaf de jaren 1970 ontstonden de plannen om de school onder te brengen in een nieuwbouwcomplex. Het nieuwe complex werd vanaf 1976 opgetrokken en was in 1977 voltooid. Het oorspronkelijke bouwvolume van het burgerhuis moest wijken voor een nieuwe schoolvleugel. De gevel bleef bewaard, maar werd wel aangepast. De ramen op het gelijkvloerse niveau werden vergroot en omgevormd tot deuren.

In 2022 werden de gebouwen van het Sint-Trudo Instituut, met uitzondering van de gevel van het voormalige burgerhuis langs de Ridderstraat, gesloopt. Het terrein maakt deel uit van een projectgebied dat herbestemd zal worden tot appartementen en niet-residentiële units, met een collectieve en publieke buitenruimte en een ondergrondse parkeergarage.

Beschrijving

De gevel is een restant van een breedhuis van het enkelhuistype. Ze telt vier traveeën en twee en een halve bouwlaag. De bakstenen gevel op een lage hardstenen plint is afgelijnd met geblokte, kalkstenen hoekbanden. De rechthoekige vensters hebben een kalkstenen omlijsting met smalle druiplijst en lekdrempels op consoles. De rondboogpoort in de rechtertravee heeft een rechthoekige, hardstenen omlijsting afgezet met geblokte hoekbanden. De geprofileerde booglijst met imposten is afgewerkt met een rocaille sluitsteen. Hierboven bevindt zich een geprofileerde druiplijst en een smal, rechthoekig balkon met gietijzeren hek uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002017, Stadscentrum 70 monumenten (SCHLUMANS F. 1997).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/71053/105.1, Burgerhuis in Sint-Truiden (S.N. 2023).

Auteurs: Sys, Annelien