erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
22864
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22864

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig herenhuis (?) thans inwendig als kantoor ingericht. Breedhuis van het enkelhuistype, zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met twee dakvensters, waarvan een recent. Oorspronkelijk laatgotisch gebouw uit de 16de eeuw (speklagen, laatgotische poort in de achtergevel, lateien van de oorspronkelijke benedenvensters); in de 18de eeuw(?) werd de monumentale poort met bovenvenster aangebracht, eind 18de, begin 19de eeuw werden de vensters aangepast.

Bakstenen gebouw met een onderbouw (eerste bouwlaag) van kalksteenblokken in vrij regelmatig verband; de bovenbouw is voorzien van mergelstenen speklagen en dito hoekbanden; gesmeed ijzeren muurankers; houten kroonlijst op versierde mergelstenen modillons. Een kalkstenen puilijst scheidt beide bouwlagen. Rechthoekige kalkstenen vensters; van de oorspronkelijke kruiskozijnen resten slechts de dubbele ontlastingsboogjes (strek); boven de benedenvensters bleef een vijfvoudig accolademotief, uitgehakt in de kalksteen, bewaard.

Rondboogpoort, ingeschreven in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met uitgespaarde zwikken; geprofileerde booglijst op zware imposten; de posten zijn opgevat als pilasters met een soort Ionisch kapiteel; fraai houtwerk; boven de zware druiplijst, waarin een smal balkon is opgenomen bevindt zich een rechthoekig venster in een vlakke kalkstenen omlijsting, geflankeerd door voluten, waarboven een zware druiplijst met boogvormig fronton.

De achtergevel van witgeschilderde baksteen is sterk aangepast; verankerde rondboogpoort van beschilderde hardsteen met laatgotische profilering. De linker zijgevel is voorzien van mergelstenen speklagen en S-vormige muurankers.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22864 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.