erfgoedobject

Hoevetje in L-vorm

bouwkundig element
ID
22807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22807
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

L-vormig hoevetje, uit de 19de eeuw, met het kleine erf, afgesloten door een recent ijzeren hek, naar de straat toe; rechts van het erf, twee jonge linden.

De zuidoostvleugel bevat het woonhuis; twee traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer, op een gepikte plint; een beluikt venster en een deur. Noordwestgevel met pannen beschieting; aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de noordoostgevel. De lagere noordoostvleugel bevat de stal met hooizolder; drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); leembouw als het woonhuis; gevelinsprong in de derde travee; twee deuren en een luik. Noordoost- en noordwestgevel van cementblokken. Nieuwe stallen ten zuidoosten, achter het woonhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoevetje in L-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22807 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.