Herenhuis De Arend

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Arend

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis De Arend

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Arend". Fraai 19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl. Hoekhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw op een beschilderde hardstenen plint. De eerste bouwlaag is voorzien van schijnvoegen en opgevat als een rondboogarcade, met geprofileerde booglijst, siersluitsteen en imposten; verdiepte vensters met rozetmotieven op de booglijst; de hoge rondboogdeur is in de arcade opgenomen. Hoge rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting op de tweede bouwlaag; smal balkon op zware consoles en fraai gesmeed ijzeren hek over de hele bouwlaag. Bovenvensters in een geprofileerde omlijsting met siersluitsteen; gesmeed ijzeren leuningen; doorlopende lekdrempels. Hoog entablement met tandlijst en houten kroonlijst op uitgewerkte klossen. De zijgevel bestaat uit twee delen: twee rechter traveeën met opstand zie voorgevel, en de vier linker traveeën, die zeer sober gehouden zijn vermits dit gedeelte, voor de aanleg van het Minderbroedersplein niet zichtbaar was vanaf de straat; hier bevond zich een gedeelte van de tuin van het huis, en de inrijpoort.