Klooster van de zusters van het Heilig Graf van Jeruzalem

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters van het Heilig Graf van Jeruzalem, thans clarissenklooster. Stichting door de sepulchrienen in 1539, en opheffing van het klooster in 1796; sinds 1851 betrokken door de clarissen.

Het oude gedeelte is een classicistisch breedhuis van het enkelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met drie dakkapellen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw met een lage, kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Gesmeed ijzeren muurankers. Getoogde vensters, beluikt op de eerste bouwlaag, in een vlakke, deels gefrijnde kalkstenen omlijsting. Gelijkaardige deur. Linker zijgevel met aandak. Kapel van 1864, achter de hoofdvleugel gelegen. Recentere rechtervleugel.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 88.