erfgoedobject

Vierkantshoeve met kapel

bouwkundig element
ID
22629
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22629

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van een vierkanthoeve met een kapel, gelegen te midden van plantages van laagstammige fruitbomen.

Rechthoekige kapel uit 4de kwart 19de eeuw, in vereenvoudigde neoclassicistishe stijl; bakstenen gebouw met beraapte voor- en rechterzijgevel onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Rondboogdeur met metalen waaier in het bovenlicht; rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld erboven; een rondboogvenstertje in elke zijgevel. Inwendig afgedekt door middel van een vlakke, bepleisterde zoldering met geschilderde bloemenranken en een kelk.

Gesloten hoeve uit 2de helft 19de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (golfplaten en Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekige erf, aan de straatzijde voorzien van een voortuintje.

Inrijpoort in de noordwestvleugel, met links ervan, woonhuis (nok evenwijdig aan de straat) van vier traveeën en twee bouwlagen. Bepleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Vensters met fraai houtwerk en roedeverdeling, en een deur met bovenlicht (ijzeren roedeverdeling). Gelijkaardige straatgevel met beluikte vensters op de eerste bouwlaag.

Ten zuidwesten, bakstenen stal, voorzien van twee zolderluiken en drie getoogde deuren. Ten zuidoosten, tot koelplaats omgebouwde dwarsschuur. Ten noordoosten, bakstenen varkensstallen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vierkantshoeve met kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22629 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.