Landhuis Hof ter Rest

Beschrijving

Genoemd naar de kadastrale plaatsnaam, voordien kasteel Peeters, modo kasteel Verbraeken. Herenhuis, nog niet vermeld op de Poppkaart van 1860, circa 1872 opgetrokken als woning bij de 19de-eeuwse cilinderstoommaalderij Peeters (zie ook Palingstraat nummer 22) gelegen in de wijk Keulenhoek tussen de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas en de Vliet. Op de kadasterschetsen verschijnen de bedrijfsgebouwen vanaf de jaren 1860; werkzaamheden stilgelegd voor de Eerste Wereldoorlog en gebouwen gesloopt in 1920-1922.

Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond ingeplant op omhaagd terrein. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Geblokte en verhoogde begane grond, hoekpilasters, doorlopende kordons en klassiek hoofdgestel. Voorgevel met centraal deurrisaliet van drie traveeën voorafgegaan door portiek op Dorische zuilen onder balkon met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op bovenverdieping voorzien van oren en in risaliet verrijkt met sluitsteen. Rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met later bordes. Authentiek eclectisch interieur in de representatieve ruimten.

Ten noordwesten houten tuinpaviljoen, eveneens van circa 1872, oorspronkelijk met latrines, heden een bergruimte. Omringend landschapspark met vijver en ijzeren boogbrug uit de bouwperiode (zie kadasterschetsen).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs, schetsen, 1872/6.

Auteurs: Steyaert, Rita