Kasteel Het Lagendal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Het Lagendal

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteel Het Lagendal

Kasteel, gelegen in een ruim park, door twee eikendreven verbonden met de Tiewinkelstraat.

Laat-classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën, een kelderverdieping en twee bouwlagen onder leien schilddak, bekroond door een vierkante dakruiter met naaldspitsje. Te situeren eind 18de begin 19de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw op mogelijk ouder souterrain met gepikte plint. Noordoost-gerichte voorgevel met verhoogde begane grond. Per travee, rechthoekig getralied keldervenster in kalkstenen omlijsting, en rechthoekig venster in een gecementeerde omlijsting op geprofileerde kalkstenen lekdrempel, opgevangen door gegroefde consooltjes.

Centrale, rechthoekige deur met kalkstenen omlijsting; steektrap en stoep met gesmeed ijzeren hek; deurvenster met gesmeed ijzeren hek met monogram J.L. op de bel-etage. In de achtergevel vertoont het souterrain een centrale, rechthoekige deur gekoppeld aan twee rechthoekige, getraliede vensters (kalkstenen omlijsting). Voorts, rechthoekige vensters zie voorgevel. Tegen de zuidoostelijke zijgevel, bijbouw van één travee en één bouwlaag. Beluikte vensters op de tweede bouwlaag van de noordwestelijke zijgevel.

Ten zuidwesten van het kasteel, twee dienstgebouwen. Ten noorden dienstgebouw: voorheen langgestrekte hoeve van zes traveeën onder zadeldak (cementpannen), uit de 18de eeuw. Ordonnantie: woonhuis - stal - schuur. Stijl- en regelwerk met witgekalkte bakstenen vullingen op lage bakstenen stoel met gepikte plint. Gepikte tussenstijlen (acht), regels (drie) en tussenstijlschoren in de eerste en laatste travee. Een venster, twee deuren en een schuurpoort. Oostelijke en westelijke zijgevels afgewerkt met aandak en vlechtingen. In de oostgevel, centrale rondboogdeur in rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen; flankerende steekboogvensters; houten kozijn in de top. Achtergevel van vijf traveeën; twee blinde rondboogpoorten (in de tweede en vierde travee) afgewisseld met drie blinde steekboogvensters.

Gelijksoortig zuidelijk dienstgebouw, met halfronde vensters (vier) in de zuidgevel. Ten zuidoosten van het kasteel, monumentaal bakhuis in witgekalkte baksteenbouw (19de eeuw).