Sint-Pietersgodsgasthuis

Beschrijving

Rustoord van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (O.C.M.W.). Complex met neogotische inslag van vijftien traveeën en twee bouwlagen. Middenpartij met markerende steunberen mogelijk naar ontwerp van J. Schadde, naar verluidt opklimmend tot 1866: volgens kadaster perceel onbebouwd in 1865 en bebouwd in 1869; zijvleugels en aansluitende ziekenzalen naar ontwerp van E. Careels respectievelijk van 1901 en 1912, bovenverdieping van laatstgenoemde vergroting naar ontwerp van 1948 van G. Careels. In het derde kwart van de 19de eeuw uitgebreid met woningen voor echtparen.

Baksteenbouw met banden van witte steen en getande baksteenfries. Tudorboogvensters en steekboogdeur.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs, schetsen, 1865/14, 1869/11.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Commissie van Openbare Onderstand, gebouwen, Puurs, godsgasthuis Sint-Pieter, dossiers 1, 2, 3 en 6. Rusthuis sint-Pieter, dossier I, 13.
  • MEUL V., Jozef Schadde (1818-1894). Provinciale architect van het arrondissement Mechelen van 1853 tot 1869. Een onderzoek naar neogotiek en eclectisme in de landelijke kerkelijke architectuur van de provincie Antwerpen, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 1992, deel II, bijlage V.

Auteurs: Steyaert, Rita