Parochiekerk Sint-Job

Beschrijving

Neoromaanse kruiskerk gebouwd van 1873-1876 naar ontwerp van architect H. Jamine, ter vervanging van de vroegere kapel, reeds vermeld in 1503; kerkhof aan de oostzijde.

Plattegrond: vierkante westtoren met flankerend traptorentje, éénbeukig schip van twee traveeën, transept van één traveeën en koor van een rechte travee met halfronde sluiting, geflankeerd door sacristieën. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Rondboogvensters en dito portaal. Ingesnoerde naaldspits op de toren; zadeldaken (leien).

Hallekerk met overwelving door middel van kruisgewelven tussen rondboogvormige gordelbogen; kruisribgewelf boven het koor en halve koepel boven de absis.

Mobilair: Schilderij met voorstelling van Sint-Job, olie op doek (tweede helft 17de eeuw). Kruisbeeld, gepolychromeerde eik, gotisch (eerste helft 16de eeuw); Sint-Anna, gepolychromeerde eik (eerste helft 16de eeuw); Sint-Job, eik, gotisch (circa 1500); processiemadonna (eerste helft 19de eeuw).

Eiken preekstoel (1660).

• Heemkundige Kring Zolder, Bolderberg, "De Bolderbergse Winning", "Het Goed van Bovy", s.l., s.d.
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, pagina 46.

Aanvullende informatie

Het orgel is een Luiks werk (J.-B. le Picard, of H. Möseler?) uit het midden van de 18de eeuw. In 1890 werd het door Th. Ruef als occasie-orgel geleverd aan Bolderberg. In 1995 renoveerde A. Thomas (Francorchamps-Ster) het instrument. Omdat de originele orgelkast was verdwenen (reeds in 1890) werd bij deze restauratie een nieuw meubel vervaardigd, klassiek van structuur, maar eigentijds van vormgeving.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002383, twee orgels in Heusden-Zolder (S.N., 2004).