Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vakwerkhoeve: omgeving

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw, aan de straat gelegen. Gebouwen in stijl,- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een smal, rechthoekig erf, open aan de straatzijde; twee bakstenen hekpijlers aan deze zijde.

Ten noorden, woonhuis en stal (nok loodrecht op de straat) van negen traveeën op een hoge gepikte, bakstenen plint; de laatste travee is van baksteen; gepikte stijlen (elf), hoekstijlschoor (eerste travee), tussenstijlschoor (in de vierde travee tegen de vierde ankerbalk) en wandplaatschoren: in de vijfde en achtste travee. Twee beluikte vensters, waarvan één een bolkozijn, en een klein beluikt venstertje; twee zolderluiken; drie deuren, waarvan twee gekoppeld.

Ten zuiden, dienstgebouw met ordonnantie: karrenhuis-dwarsschuur-paardenstal-koestal-aangebouwde varkensstal onder lessenaarsdak; zeven traveeën op een zeer lage, bakstenen stoel. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. Ten westen, bakhuis van twee traveeën.

Actuele toestand

In 2006 stonden de hoevegebouwen nog overeind. In 2016 waren de gebouwen volledig ingestort. Alleen enkele bakstenen muren stonden nog overeind. In 2019 was deze toestand onveranderd. Het houtskelet van de vakwerkbouw is hierbij volledig verloren gegaan.

Omgeving

De hoeve met losstaande bestanddelen is gelegen in een landelijke omgeving. De onmiddellijke omgeving is eerder gesloten met bospercelen, terwijl de wijdere omtrek bestaat uit weilanden. De weilanden ten noordoosten van het hoevecomplex worden op de biologische waarderingskaart aangeduid als complex van biologisch waardevolle en zeer waardevolle elementen.