Brouwerij De Ster

Beschrijving

De mouttoren van brouwerij De Ster van vóór 1900 en heeft een roersysteem van na de Tweede Wereldoorlog op de eestzolder.

Het brouwerij-mouterijcomplex bestaat uit een woonhuis, een leegstaand bouwgedeelte met vierkante schoorsteen, voormalige stallingen en een mouttoren. Het geheel is in een gesloten formatie gelegen rondom een grote binnenkoer en dateert uit de periode eerste helft 19de eeuw tot 1930.

Mouttoren

De mouterijtoren bestaat uit een langwerpig gesloten bakstenen gebouw van vier traveeën (langste zijde) en vier bouwlagen, met een volledige moutinrichting. De verluchtingsschouw met draaibare kap is gedateerd 1933. Eén wand is voorzien van zestien vensteropeningen. Er is een inwendige onderverdeling in een ovengedeelte enerzijds en in een gedeelte voor transport en bewerking anderzijds, elk voor een lengte van twee traveeën:

• Transport en bewerking:
    • Gelijkvloers:
      • stookplaats met gietijzeren deuren
      • basis van dubbele houten jakobsladder die onder andere de graankuiser op zolder 3 bevoorraadt
    • Zolder 1:
      • houten silo verbonden met jakobsladder
    • Zolder 2:
      • graankuiser: houten structuur met geperforeerde ijzeren trommel, bevoorraad uit jakobsladder, via houten buis met vierkante doorsnede; riemaandrijving
      • houten stofsilo met graankuiser verbonden door afzuigturbine
      • bakstenen koepel met centraal daarop ronde, bakstenen verluchtingsschouw met draaibare ijzeren kap; hieronder bevindt zich een kleine ijzeren koepel
  • Kiem- en droogafdeling:
    • Gelijkvloers:
      • stookplaats
    • Zolder 1:
      • bakstenen warmeluchtverspreider, inwendig voorzien van ijzeren buis die met klep kan afgesloten worden
    • Zolder 2:
      • geperforeerde ijzeren eestvloer op I-poutrellen; horizontaal heen en weer bewegende omroerder met paletten: loopt op ijzeren rails (Duits systeem van na de Tweede Wereldoorlog).
    • Zolder 3:
      • geperforeerde ijzeren eestvloer

Brouwershuis

Brouwershuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Gecementeerde banden. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met latei als bij de vensters. Gelijkaardige achtergevel, doch verhoogde begane grond; de deur is voorzien van een dubbele steektrap. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Rechts, gelijkaardige poort, die toegang verleent tot een gekasseide binnenplaats met de industriële gebouwen.

Bijgebouwtje aanpalend aan mouteest

Bevat nog de dieselmotor ‘Moës’, een verticale twee-cilindermotor viertakt met centrale smering en waterkoeling. De verbindingsassen met de mouttoren zijn nu verdwenen.

De mouttoren van de voormalige bouwerij De Ster met inbegrip van de volledige moutinrichting, zijde: de stookplaats, de moutvloeren met roersysteem, de graankuiser, de stofsilo met afzuigturbine, de jakobsladder, de trieur, de dieselmotor ‘Moës’ in het aanpalend bijgebouw, het aanpalende gebouw waarin deze dieselmotor zich bevindt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de industrieel-archeologische waarde als volledig bewaard en, voor zover bekend, enig overgebleven voorbeeld van een mouttoren van vóór 1900 met roersysteem van na de Tweede Wereldoorlog op de eestzolder.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000342, Mouttoren brouwerij De Ster, beschermingsdossier
Auteurs: De Schepper, Jo