erfgoedobject

Monninxhof

bouwkundig element
ID
22440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monninxhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, versteend in de eerste helft van de 19de eeuw. Belangrijk element in het landschap. Bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf. Inrijpoort in de zuidvleugel; rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken; aan de erfzijde, bakstenen korfboogpoort met kalkstenen sluit- en aanzetstenen.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën; licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint met kalkstenen keldergaten. Getoogde vensters en rechthoekige zolderluiken. Rechts een rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting op neuten; aangepaste deur. De buitengevel is afgezet met kalkstenen hoekbanden; rechthoekige getraliede vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels; twee rechthoekige deuren in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten.

De zuidvleugel omvat stallingen, aan weerszij van de inrijpoort; twee getoogde zoldervensters, twee gedichte, rechthoekige vensters, en vier deuren in een vlakke, kalkstenen omlijsting, waarvan twee gedicht. De straatgevel is afgezoomd met kalkstenen hoekbanden; aangepaste muuropeningen op twee kalkstenen luchtgaten na.

Ten oosten, stallingen, voorzien van kalkstenen asemgaten, twee getoogde zoldervensters en twee deuren van het hoger beschreven type.

Ten noorden, dubbele dwarsschuur, met twee hoge rechthoekige poorten; recent aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de voorgevel. Aan de buitenzijde, bakstenen korfboogpoorten met kalkstenen aanzetstenen en sluitsteen; haaks aanbouwsel onder schilddak tussen de twee poorten; ernaast, recent karrenhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monninxhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.