Kasteel van Halbeek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Halbeek

Beschrijving

Neoclassicistisch landhuis uit midden 19de eeuw, waarvan de bijhorende hoeve circa 1956 gesloopt werd. Inplanting in een volledig omgracht park.

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw met arduinen plint; licht verhoogde begane grond. Horizontaal gelede lijstgevel, afgezet met natuurstenen hoekpilasters; risaliet in de middentravee, voorzien van natuurstenen hoekbanden; arduinen kordonlijsten; houten kroonlijst met tandlijst; natuurstenen attiek met halfrond venster boven de middentravee.

Rechthoekige, beluikte vensters, voorzien van arduinen lateien en lekdrempels, laatstgenoemde op consoles op de eerste bouwlaag, kordon vormend op de tweede: het bovenvenster der middentravee is gevat in een geprofileerde arduinen omlijsting met druiplijst op consoles. Gelijkaardige afwerking van de vleugeldeur, deels beglaasd en voorzien van een uitgewerkt gietijzeren hek; arduinen steektrap.

Gelijkaardige achtergevel, doch rondboogdeur in een geprofileerde, arduinen omlijsting met flankerende venstertjes.