Hoeve Vuileplas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vuileplas

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, met gebouwen in stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën op een hoge, bakstenen stoel. Gepikte stijlen (acht), hoekstijlschoor in de eerste tavee en tussenstijlschoren in de derde travee tegen de derde ankerbalk en in de vierde travee tegen de vijfde ankerbalk; enkele gepikte regels; onderkelderde opkamer in de laatste travee. Drie vensters en een deur met bolkoziin als bovenlicht. Kleine, getraliede venstertjes in de achtergevel.

Dubbele dwarsschuur ten westen, gebouwd in 1911; drie traveeën in stijl- en regelwerk, grotendeels door baksteenbouw vervangen. Ten zuiden, recente, bakstenen stallingen. Nieuw woonhuis ten noorden, haaks op het oude woonhuis.