Scholteswinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Scholteswinning

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve uit de 18de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten westen, inrijpoort onder pannen zadeldak, geflankeerd door stallingen, respectievelijk van drie en van twee traveeën. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een hoge, bakstenen stoel.

Ten noorden, bakstenen woonhuis, van vijf traveeën en één bouwlaag; rechts, onderkelderd hooghuis van twee traveeën. Rechthoekige vensters in een vlakke, verankerde kalkstenen omlijsting; diefijzers in het hooghuis; enkele aangepaste vensters, links, en zoldervensters. Rechthoekige deur in een houten kozijn met dito bolkozijn als bovenlicht. Achtergevel voorzien van houten kloosterkozijnen, de twee rechtse beluikt; deur als in de voorgevel. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Ten zuiden, volledig versteende stal.

Ten oosten, dwarsschuur van drie traveeën. Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Bakstenen vullingen in de achtergevel. Hoge schuurpoort. Pannen beschieting der linker zijgevel. Recente aanbouw onder lessenaarsdak tegen de achtergevel en tegen de linker zijgevel.

Bakhuis ten noordoosten, in baksteenbouw; zijgevels met muurvlechtingen; karrenhuis tegen de achtergevel.