Kasteelhoeve Kannaerts Hof

Beschrijving

Kasteelhoeve, eertijds Loons leen gelegen op het gehucht KleinStevoort. In 1332 eerste vermelding der familie Kannaert, verwant met het geslacht van Hamel; in 1404 eerste verheffing bij de Leenzaal van Kuringen. Na verkoop in 1604 aan Gerard van den Bossche de Mopertingen, verworven door Jan van Hinnisdael in 1644; deze laatste bouwde het poortgebouw en de stalling, en verbouwde het woonhuis. In 1818 aangekocht door de familie Palmers, die het zeer recent aan de huidige bewoners verkocht.

Heden semi-gesloten hoeve met gekasseide binnenkoer; ten zuiden van het woonhuis, vijvertje, als overblijfsel van de vroegere omgrachting. Vroeger door een dreef met de Stevoortse Kiezel verbonden, nu gelegen aan de Hasseltse Dreef.

Ten noordoosten van het erf, centraal poortgebouw met duifhuis gedateerd 1653 (muurankers), met aanleunend stallen links en rechts van deze toegang. Baksteenbouw met verwerking van kalk- en mergelsteen. Zuidoostelijke stal van 1903 (muurankers). Noordoostelijke toren met duifhuis in Maasstijl, één travee en twee en een halve bouwlaag onder tentdak (leipannen), bekroond door smeedijzeren windwijzer waarvan de heden verdwenen wimpel het jaartal 1653 aangaf. Noordoostkant: geprofileerde kalkstenen rondboogpoort met negblokken en trapezoïdale sluitsteen met blanco cartouche onder bakstenen ontlastingsboog met rollaag en platte laag; op de tweede bouwlaag, zwaar kalkstenen kruiskozijn (beluikt) met negblokken en brede bakstenen ontlastingsboog met rollaag en platte laag: op de derde bouwlaag, rechthoekige kalkstenen venstertje met rollaag, bekroond door duifhuis met brede mergelstenen dorpel op consoles. Zuidwestgevel zoals noordoostkant; op de derde bouwlaag echter kalkstenen bolkozijn.

Ten zuidoosten van het erf, alleenstaande herenwoonst met laatgotische inslag, uit de 16de eeuw(?); zeven traveeën en twee bouwlagen Onder steil zadeldak (mechanische pannen) met licht gebogen dekschilden. Verankerde baksteenbouw met verwerking van mergel- en Gobertangesteen, deels op lage bakstenen sokkel met zandstenen lijst. Aan de erfzijde, noord-gerichte gevel met opkamer in de eerste drie traveeën en huiszegens van gesinterde baksteen; op de twee bouwlaag twee symmetrisch geplaatste kruiskozijnen met slanke posten met enkele ontlastingsboog van baksteen, in de laatste travee vervangen door rondboogdeur afgewerkt met kalkstenen hoekblokken met zware diamantkopversiering, aangebracht door Jan van Hinnisdael (op de sluitsteen wapenschild en datering 1648); boven de deur sporen van de verdwenen ophaalbrug; geprofileerde kroonlijst.

Talrijke sporen van verbouwingen aan de zuidgevel, mogelijk van een verdwenen vleugel met de oorspronkelijke hoofdingang; ook overblijfselen van twee latrines op de tweede bouwlaag (consoles en gedichte steekboogdeur). Verder, verbouwde deur- en vensteropeningen en een gedichte kelderdeur. Ruitmotieven van gesinterde baksteen. Merkwaardige oostelijke zijtrapgevel (9 treden + schouw als topstuk) met mergelstenen dekstenen en speklagen, waartussen dubbele rij spreeuwengaten; mergelstenen hoekband, rechts onderbroken (wijzend op verdwenen vleugel).

Tegen de westelijke zijtrapgevel later bijgebouwde vleugel onder lagere nok; twee traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak. Traditionele stijl, 16de - 17de eeuw (?). Noordgevel (erfzijde) met slanke kruiskozijnen met enkele ontlastingsboog van afwisselend rode en gesinterde baksteen en mergelstenen boogveld op de tweede bouwlaag; drie mergelstenen banden op de tweede bouwlaag, afgesloten door kroonlijst waarboven trapvormige dakkapel. In de zuidgevel deels verbouwde vensters en gedichte latrine. In de westelijke zijtrapgevel (8 treden + schouw als topstuk) mergelstenen band tussen de twee kraagstenen; gedicht kruiskozijn met diefijzers op de eerste bouwlaag en voorts vier rechthoekige venstertjes (confer de westelijke zijtrapgevel van het hoofdgebouw).

Gaaf interieur met per vertrek laatgotische schouwen en nissen eeerstgenoemde meer uitgewerkt in het hoofdgebouw; in de keuken smeedijzeren draaihaal met vismotief; in het hoofdgebouw trappenhal, in de bijbouw spiltrap. Links van het poortgebouw, zuid-westgerichte stalling van zeven traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1653 (muurankers), en gebouwd onder Jan van Hinnisdael.

Baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Eerste bouwlaag: verbouwde rechthoekige vensters, rechthoekige kalkstenen deur met negblokken en bakstenen ontlastingsboog, en centrale gedichte rondboogpoort in kalkstenen omlijsting met negblokken en bakstenen ontlastingsboog met een rollaag tussen twee platte lagen. Tweede bouwlaag: drie kalkstenen kozijnen met negblokken onder ontlastingsboog met rollaag en platte laag, centrale kalkstenen gevelsteen (zonder inscriptie) binnen rechthoekige bakstenen omlijsting met driehoekig fronton, en houten kroonlijst met verluchtingsspleten tussen de modillons. Blinde buitengevel aan de noordoostkant; ten noordwesten, zijtrapgevel (7 treden + topstuk). Tegen de buitengevel aanleunend, recent open wagenhuis onder lessenaarsdak. Rechts van het poortgebouw lagere stalling in neotraditionele stijl, gedateerd 1903 (muurankers). Zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Ten noorden van het erf, dwarsschuur en stalling van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen),

gedateerd 1714 (latei schuurpoort). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, imitatie-baksteen beschilderd, op lage bakstenen stoel. Haaks op de achtergevel, mechanische dorsvloer, "manège", onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen bakhuis met bakoven, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ten zuidoosten van het woonhuis. Ten zuiden van het erf, hedendaagse koestal ter vervanging der lage varkensstallen uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

• BAMPS C., Cannerts Hof (L'ancien pays de Looz , V, 1901, p. 76-77).
  • BUSSELS M., Het Kannaertshof (Verzamelde Opstellen , XVIII, 1943, p. 300-302).
  • DE CANNART D'HAMALE L. & DE CANNART A., Histoire du Cannart's hof, seigneurie située à Stevoort, et origines de la maison de Cannart d'Hamale , Mons, 1901.
  • WEYNS J., Volkshuisraad in Vlaanderen , Beersel, 1974, p. 116.