erfgoedobject

Ferme de la Bloen

bouwkundig element
ID
22299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22299

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ferme de la Bloen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Grote, gesloten hoeve uit 1881; bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom de ruime binnenplaats.

Ten noordwesten, poortgebouw met duifhuis; rondboogvormige inrijpoort in een vlakke, hardstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken; aanzet van de gevelverhoging gemarkeerd door hardstenen voluten; blinde oculus in de gevelverhoging.

Ten zuidwesten van het erf, boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond. Voorgevel met middenrisaliet bekroond door middel van een driehoekig fronton. Steekboogvensters en dito deur in een hardstenen omlijsting op neuten, voorafgegaan door een steektrap. Hardstenen kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel, doch zonder risaliet.

Stallingen in de zuidoostvleugel en aan weerszij van de inrijpoort; kleine, grotendeels aangepaste vensters, vier houten laadvensters, en getoogde deuren in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten; recente poort onder houten latei; kruisvormige asemgaten.

Ten westen, in het verlengde van het woonhuis, wagenhuis, voorzien van een zeer brede poort onder houten latei, en een getoogde deur.

Ten noordoosten, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee verankerde, bakstenen korfhoogpoorten; opschrift in uitstekende baksteenkoppen op de voorgevel: "FERME DE LA BLOEN/ 1881"


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ferme de la Bloen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22299 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.