Pastorie van de Sint-Pietersparochie

Beschrijving

Dekenij. Oorspronkelijke pastorie van 1628, circa 1670 vergroot, afgebrand en herbouwd in 1676, meermaals aangepast onder meer in de 18de eeuw, naar ontwerp van J. Schadde van 1859 en naar ontwerp van E. Careels van 1912.

Huidig uitzicht met vernieuwd parement van circa 1958. Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, kunstleien), lager aanbouwsel van één travee onder afgewolfd pannen dak.

Lijstgevel met dubbelhuisopstand; rechthoekige vensters in steekboognissen; rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting. Beraapte rechter-zijgevel met muurvlechtingen en twee rechthoekige vensters in zandstenen kwartholomlijsting. Achtergevel met sporadisch bewaarde zandstenen hoekblokken, rechthoekige (beluikte) 19de-eeuwse vensters.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Puurs, Sint-Petrus, dossiers 3, 5.

Auteurs: Steyaert, Rita