Landhuis Speelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Speelhof

Beschrijving

U-vormig gebouw, eertijds gelegen in een ruime boomgaard, en door een rechte, onverharde weg met de straat verbonden. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen uit de 17de eeuw, met twee haakse vleugels, aanleunend tegen de voorgevel, uit een latere periode (18de eeuw?). Zadeldaken (Vlaamse pannen).

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde voorgevel; gebruik van mergelsteen voor hoekbanden en omlijstingen. De voorgevel van het hoofdgebouw is voorzien van rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting; middenrisaliet met driehoekige frontonbekroning (opschrift "Speelhof").

De achtergevel behield zijn oorspronkelijke ordonnantie: rechthoekige, mergelstenen vensters (enkele gedicht of verkleind) met kwarthol profiel en verankerde latei; de deur is een aangepast venster. Zijgevels met aandaken. Haakse bijgebouwtjes, afgewerkt als de voorgevel; aandaken en een ovale oculus in elke geveltop.