Elektriciteitscentrale en gendarmerie

Beschrijving

Voormalige elektriciteitscentrale (achterin) en gendarmerie (zie opschrift) in verschillende fasen opgericht vanaf het derde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, gerenoveerd.

Aan de straat voormalige gendarmerie: aanvankelijk dubbelhuis van drie traveeën van circa 1875, naar ontwerp van 1892 van L. Blomme in 1893 uitgebreid met huidige eerste travee en naar ontwerp van 1901 van E. Careels nogmaals vergroot met drie rechter traveeën.

Heden bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan straat) gemarkeerd door pilasters en arduinen puilijst. Segmentbogige beneden- en rondbogige bovenvensters. Vijfde travee oorspronkelijk met poort, heden aangepast tot venster. Gevelsteen met vermelding dat, de in 1945 in Bergen-Belsen overleden, minister Arthur Vanderpoorten hier geboren werd op 18 februari 1884.

Achterin gelegen "elektriekkot" van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan straat). Door deze centrale had Puurs reeds elektrische straatverlichting in begin 20ste eeuw.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen, Puurs, Gendarmerie, dossiers 2, 3, 4.

Auteurs: Steyaert, Rita