Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw (stallingen), door een wilgendreef met de Veldstraat verbonden. Gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom het trapezoïdale erf.

Ten zuidwesten, woonhuis van vier traveeën, gedateerde 1864 door middel van muurankers op de achtergevel. Baksteenbouw met X-vormige muurankers. Onderkelderde opkamer in de laatste travee. Rechthoekige beluikte vensters met kalkstenen lekdrempels; rechth. deur in een houten omlijsting.

Paardenstal van één travee, links van het woonhuis; rechthoekige deur en zolderluik in houten omlijsting. Haaks aansluitend op de paardenstal, ten zuidoosten van het erf, stalling van vier traveeën. Rijk stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op bakstenen stoel. Vier zichtbare ankerbalken, zeven tussenstijlen met zes regels en wandplaatschoren in de eerste en derde travee. Vóór 1864 sloot daar het woonhuis (eveneens in vakwerk) op aan: dit verdween bij de aanleg van de spoorweglijn Hasselt-Diest.

Aansluitend op de stalling in vakwerk, ten zuidoosten, dwarsschuur, deels baksteenbouw, deels stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Ten noordoosten en ten noordwesten lage stalling op L-vormige plattegrond met verspringende nokhoogte; baksteenbouw en witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Aansluitend op de schuur, ten noordoosten, varkensstallen in baksteenbouw (eerste helft 20ste eeuw).