Hoeve Quintenswinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Quintenswinning

Beschrijving

Gesloten hoeve hoeve met kern uit de 18de eeuw (woonhuis). Gelegen aan de straat, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Ten noorden, inrijpoort geflankeerd door een voetgangersdoorgang en opgenomen in het stallingengedeelte (samen vier traveeën), dat de noordzijde van het erf afzoomt. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen en gepikte timmer.

Ten oosten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen op een hoge bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zeven) en enkele regels. Twee bolkozijnen, waarvan het rechter oorspronkelijk en voorzien van diefijzers; twee zolderluiken en een deur. Onderkelderde opkamer in de linkerzijgevel en de eerste travee der achtergevel. Pannen beschieting der beide zijgevels.

Ten westen, recente, bakstenen stallingen. Ten zuiden, dwarsschuur van twee traveeën. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte, lemen vullingen. Rechthoekige poort. Karrenhuis tegen de achtergevel. Bakstenen bakhuis ten zuidoosten. Waterput achter het woonhuis.