Trekschurenwinning

Beschrijving

Kasteelhoeve gelegen ten zuidoosten van het kasteel Trekschuren. Hoeve met losse bestanddelen op L-vormige plattegrond, geschikt rondom een gekasseid erf. In kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw.

Ten noordwesten van het erf, merkwaardig woonhuis van vijf traveeën onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Rijk stijl- en regelwerk met lemen vullingen op hoge bakstenen stoel. Zuidoostelijke voorgevel deels verborgen achter recente bakstenen bijbouw onder lessenaarsdak; in de eerste vier traveeën, gepikte timmer met zeven tussenstijlen, twee regels, hoekstijlschoor en decoratieve maalkruisen boven de twee beluikte kozijntjes.

Volledig overkalkte noordwestelijke achtergevel, uitziend op de binnenkoer van het kasteel. Aan de straatzijde, noordoostelijke zijpuntgevel met eigenaardig gebint van uitgezocht kromhout voor de maalkruisen onder de schaarspant met balk in het kapgebint.

Ten zuidwesten van het erf, vrijstaande dwarsschuur met stalling van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse parinen). Stijlen regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op gepikte bakstenen stoel; zes tussenstijlen, gebintstijlschoren in de eerste en laatste travee en zichtbare regels in de stallen; rechthoekige schuurpoort in de tweede travee. Ten zuiden van de schuurstal, bakhuis van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Overkalkt stijlen regelwerk met lemen en bakstenen vullingen; bakstenen bakoven.