erfgoedobject

Kasteel van Pietelbeek

bouwkundig element
ID
22172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22172

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Pietelbeek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteel van Pietelbeek, met ruim park ten westen. Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, op L-vormige plattegrond.

Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), afgelijnd door een attiek; links, aansluitend bij dit hoofdgebouw, torenachtig uitbouwsel van één travee en drie bouwlagen onder afgeknot schilddak, bekroond door een ijzeren hek, en oeil-de-boeuf op de voorzijde. Bepleisterde voorgevel. Rechthoekige muuropeningen, voorzien van een druiplijst op modillons op de tweede bouwlaag; de toren heeft een oculus boven het beluikte venster der tweede bouwlaag. Breed terras met ijzeren hek.

Tegen de toren, aanleunend wagenhuis. Rechts, recenter bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen. De haakse vleugel van het kasteel, vier traveeën, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, sloot eertijds aan op de thans verdwenen vleugel van de "Pietelbeekwinning".


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parkje van het kasteel van Pietelbeek

  • Is deel van
    Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Pietelbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.