Kasteel van Mombeek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Mombeek

Beschrijving

Kasteel van Mombeek, door een rechte dreef met de Luikersteenweg verbonden; het kasteel ligt op een voorheen omgracht domein (sporen van de omgrachting bewaard), met vijver.

Neoclassicistisch landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met twee oeil-de-boeufs en vorstkam met twee windvanen, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde bakstenen gevels met ingediepte voegen op de benedenverdieping en met schijnvoegen op de bovenverdieping, afgelijnd met uitstekend hoekblokken en een kroonlijst met tandlijst op klossen; gecementeerde kordonlijsten, en middenrisaliet over drie traveeën, afgelijnd met hoekblokken en bekroond door een driehoekig fronton met halfrond venster. Hoge, rechthoekige vensters (beluikt) op de benedenverdieping, voorzien van een druiplijst; kleine vierkante vensters in de later toegevoegde derde bouwlaag. Het middenrisaliet is voorxien van een balkon, gedragen door Ionische zuilen. Op de begane grond, rondboogdeur en -vensters, en deurvensters in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen op de tweede bouwlaag. Links, bijgebouw van één travee en één bouwlaag. Achtergevel op dezelfde wijze opgevat als de voorgevel, doch zonder risaliet, enkel het balkon over de drie middentraveeën bleef behouden.