Neogotisch tuinpaviljoen

Het neogotische tuinpaviljoen met ijskelder dateert uit eind 19de-begin 20ste eeuw.

Historiek

Het neogotische tuinpaviljoen dateert uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Het gebouwtje staat op een kunstmatige heuvel, waarin zich een ijskelder bevindt. Het tuinpaviljoen en de ijskelder hoorden vermoedelijk bij het inmiddels verdwenen 'Huis Maes' uit 1907 of bij het even ten westen gelegen ‘Hof ten Berge’, een sterk aangepast kasteel ontstaan uit een hoogmiddeleeuwse hoeve met motte in de nabijheid van de ‘Hoogbrug’ over de Vliet. Het paviljoen werd verwerkt in de nieuwe sporthal 'De Kollebloem'.

Beschrijving

Het tuinpaviljoen is een deels bepleisterde baksteenbouw op zeszijdige plattegrond onder helmvormige bedaking en wordt geritmeerd door lisenen onder een geprofileerde en bepleisterde kroonlijst. De spitsboogvensters hebben arduinen dorpels en de deur zandstenen rechtstanden. Het interieur bepleisterd met een rondboognis onder bolvormige bekroning.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DA002115, Vier monumenten in Puurs (S.n., 1998)