Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Watertoren op betonnen, open staketsel met dubbele pijlercirkel met vijftien pijlers aan de buitenzijde; voet opgevuld met baksteenmetselwerk.

Betonnen cilindervormige kuip met top voor overdruk. Vroege betonconstructie (1911), waarschijnlijk Hennebiquesysteem.

Een gelijkaardige watertoren in de Kapermolenstraat, op acht pijlers.

Aanvullende informatie

De watertoren aan de Sint-Truidersteenweg en de watertoren aan de Willekensmolenstraat (bij inventarisatie Kapermolenstraat) dateren beide van 1910-11 en zijn zo voorbeelden van vroege betonbouw volgens het systeem van Hennebique. Hennebique ontwierp eind 19de eeuw een bouwwijze die van het platen/balkensysteem een monolithische constructie maakte door de verbindingen tussen de onderdelen uit te voeren in met rondijzers gewapend beton. Eén van de eerste watertorens die volgens deze bouwwijze werd opgericht bevond zich in Newton-le-Willows in Engeland (1904). De watertoren aan de Sint-Truidersteenweg in Hasselt dateert van 1910 en is vrijwel identiek aan het Engelse voorbeeld. Watertorens werden tot 1930 in open skeletbouw opgericht, waarbij voor de Gentse firma Grondel een belangrijke rol speelde en een licentie op het Hennebique-systeem had. De watertoren aan de Willekensmolenstraat kan toegewezen worden aan de gebroeders Grondel en werd gebouwd in 1911.

• VAN CRAENENBROECK W. 1990: Eenheid in verscheidenheid: de bouwgeschiedenis van de watertorens, Monumenten en Monumenten en Landschappen 9.4, 64-74.