erfgoedobject

Herenhuis De Roode Poort

bouwkundig element
ID
22088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22088

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in kern opklimmend tot circa 1770, toen A. Stellingwerff hier een huis bouwde ter vervanging van een 17de-eeuws gebouw; sinds 1879 eigendom der zusters ursulinen.

Breedhuis van het dubbelhuistype, acht traveeën en twee en een halve bouwlaag. Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een kalkstenen plint. Rechthoekige vensters in een vlakke hardstenen omlijsting (eerste helft van de 19de eeuw) met lekdrempels op klossen (latere toevoeging?); de vensters der bovenverdieping verheffen zich boven een geprofileerd kordon, mogelijk de oorspronkelijke kroonlijst waardoor de bovenverdieping een toevoeging uit de eerste helft van de 19de eeuw zou zijn. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting met geprofileerd beloop; het balkon en de druiplijst van het venster erboven zijn waarschijnlijk toevoegingen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis De Roode Poort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.