Burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Huizenrij in eclectische stijl, met overwegend neoclassicistische en enkele neotraditionele elementen (Thonissenlaan nummer 71), uit begin 20ste eeuw. Elk huis heeft een voortuin, met een gietijzeren hek van de straat afgesloten.

Bakstenen enkelhuizen van twee en drie (Thonissenlaan nummer 63) traveeën en drie bouwlagen onder mansardedaken (zadeldak bij Thonissenlaan nummer 71), voorzien van dakkapellen en/of oeils-de-boeuf. Bakstenen lijstgevels op een hardstenen plint; de gevels zijn geritmeerd door middel van hardstenen banden.

Thonissenlaan 63 en 65 werden in 1976 gesloopt en vervangen door een sterk contrasterende, storende nieuwbouw. Nummer 63: rechthoekige muuropeningen waarvan de ontlastingsbogen voorzien zijn van hardstenen sluit- en aanzetstenen; rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning.

Thonissenlaan 65: gesmeed ijzeren muurankers; getoogde vensters en deur, en een breed rondboogvenster op de benedenverdieping; rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning.

Thonissenlaan 69: licht uitspringende bakstenen lisenen op de penanten; panelen met decoratieve tegelmozaïeken; gesloten attiek boven de rechtertravee; rondboogvensters met hardstenen sluitstenen, en een driezijdig balkon met ijzeren balkonleuning.

Kattegatstraat 8: licht uitspringende baksteenpilasters, opgevat als een soort steunberen op de penanten; rondboogfries en panelen met overhoekse muizentandversiering onder de kroonlijst; torenvormige dakverhoging boven de rechtertravee; hardstenen vensters (kruis-, klooster- en bolkozijnen).