erfgoedobject

Klooster en kapel zusters clarissen-coletinen

bouwkundig element
ID
22060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster en kapel, door een vrijwel blinde muur van de straat afgesloten. De kloostergebouwen, in sobere baksteenbouw, gegroepeerd rondom twee vierkante binnenplaatsen, dateren zoals de kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw; zij zijn niet toegankelijk voor het publiek. Rechts van de kloostergebouwen bevindt zich een boomrijke tuin.

De neogotische kapel is toegankelijk via een hek in de buitenmuur; een éénbeukige zaalkerk van vijf traveeën op rechthoekige plattegrond, uitlopend op een driezijdig koor. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Tegen de eenvoudige voorgevel vier steunberen en centrale ingeschreven spitsboogdeur. Per travee een lancetvormig spitsboogvenster.

Overwelving door middel van een kruisribgewelf; straalmotief boven het koor.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en kapel zusters clarissen-coletinen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.