Schaliënhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliënhoeve

Beschrijving

Voormalige abdijhoeve van de Sint-Bernardsabdij te Hemiksem, met deels bewaarde omgrachting (poel ten noordwesten), grasveld aan oostzijde, boomgaard ten zuidoosten en weiland ten zuidwesten. Gelegen te Kalfort in de nabijheid van het industriepark ten oosten, op de hoek met Louis Nutenstraat. Naar verluidt in de 13de eeuw verkocht door de Cornelimunsterabdij. Volgens het landboek van Puurs werd in 1387 het "Hof te Merlegate" aangekocht door de abdij van Sint-Bernards als verblijfplaats met kapel voor de religieuzen; in 1470, na de aankoop van het Hof van Coolhem omgevormd tot hoeve. Oudere inplanting met huidig uitzicht opklimmend tot de 18de eeuw. Heden gerenoveerd en aangepast aan de nieuwe bestemming als studiebureel.

Gesloten hoevecomplex met centraal erf begroeid met gras, woonhuis ten zuidoosten, langsschuur (nu tekenburelen) ten zuidwesten, wagenhuis ten noordwesten en stallingen ten noordoosten; toegangspoorten tot het erf in noord- en zuidhoek; westhoek met recent gebouw (secretariaat). Verankerde baksteenbouw met muurvlechtingen en bepleisterde, holronde daklijsten onder (afgewolfd) zadeldak (kunstleien en Vlaamse pannen). Diverse, vernieuwde muuropeningen onder meer rechthoekig, getoogd en korfboogvormig.

Woonhuis van zeven traveeën met nagenoeg identieke west- en oostgevel met dubbelhuisopstand, rechthoekige beluikte vensters en deurtravee met dakvenster. Westelijke erfgevel met opkamervensters. Zuidgevel met getoogd venster onder bewaard takelsysteem.

Aangepaste tweebeukige schuur met nieuwe rechthoekige vensters in zuidgevel.

Interieur aangepast met respect voor de oorspronkelijke binnenindeling: zichtbaar gelaten gebint, linkerbeuk met kantoren ingebouwd tussen de bestaande stijlen en rechter beuk vrijgelaten als brede gang.

• S.N., Klein-Brabant in oude prenten, in Heemkundig jaarboek van de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant, I, 1972-1973, nummer 88.
  • S.N., Landboek van Klein-Brabant en omgeving van de abdij Sint-Bernards, 1668-1669, (Heemkundig Jaarboek), XVII, Jubileumuitgave, 1984, 152.

Auteurs: Steyaert, Rita