erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22057
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22057
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in eclectische stijl, gelegen in een tuin, aan de straatkant afgesloten door een gesmeed ijzeren hek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met een dakkapel boven de rechtertravee, gedateerd 1900 in het boogveld boven de bel-etage.

Bakstenen gebouw op een lage arduinen plint met keldergaten; verhoogde begane grond. De linkertravee wordt geaccentueerd door de puntvormige gevelverhoging en het brede venster der bel-etage in een ingediept gevelvlak, voorzien van een rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning, en de keramiektegels (art-nouveau-inslag) in het boogveld boven de I-balk van het venster; in dit ingediept gevelvlak is eveneens het rondboogvenster der geveltop opgenomen. De overige vensters zijn getoogd, met arduinen sluit- en aanzetstenen. Rondboogdeur met smalle druiplijst en steektrap.

De blinde zijgevel wordt gemarkeerd door een torenachtig uitbouwsel onder gebogen tentdak, dat voorzien is van getoogde vensters en een hoofdgestel, bestaande uit een kroonlijst en een fries van keramiektegels tussen de uitgesneden modillons.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.